فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 83، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد به پژوه* صفحات 7-16

    جهان معاصر با انفجار دانش و انتشارات روبروست و پیشرفت‎‎های علمی، شتابی برق‎آسا به خود گرفته است و هر روز شاهد شکل‎گیری رشته علمی جدیدی در عرصه دانش بشری هستیم. شایان ذکر است که واژگان و اصطلاحات هر علمی ارکان اصلی آن علم به شمار می‎آیند و وجود اصطلاحات علمی به هیچ روی امر تازه‎ای نیست و همه دانش‎ها در سراسر قرون و اعصار، اصطلاحات ویژه خود را داشته‎اند و امروز نیز چنین است. از این رو، اهمیت و ضرورت شناخت واژگان و اصطلاحات علمی بر هیچ کس پوشیده نیست و بدون دسترسی به آنها نمی‎توان آن علم را شناخت، فهمید و ارتباط علمی برقرار کرد. جای شگفتی نیست که سخن عالمانه ارسطو که گفت: "اگر می‎خواهید با من سخن بگویید مفاهیم و اصطلاحات خود را تعریف کنید" هنوز از اهمیت خاصی برخوردار است و بدون آشنایی به مفاهیم و اصطلاحات نمی‎توان در قلمرو دانش خاصی به تبادل فکر و تفهیم و تفاهم پرداخت. هر علمی اصطلاحات و مفاهیم خاص خود را دارد که در غالب موارد در فرهنگ‎های عمومی یافت نمی‎شود و باید به فرهنگ‎های تخصصی مراجعه کرد. اما مشکلی که در حال حاضر نویسندگان، مترجمان و دانشجویان با آن روبرو هستند، امر گزینش واژه‎ها و برابرنهاده های فارسی برای اصطلاحات و مفاهیم علمی گوناگون است.

  • فرهاد کریمی* صفحات 17-42
    هدف

    هدف از اجرای این پژوهش تعیین تاثیر آموزش راهبردهای یادگیری بر ارتقاء عملکرد حل مساله های کلامی ریاضی دانش آموزان کم توان ذهنی  پایه ششم دوره ابتدایی شهر تهران بود.

    روش

    برای اجرای پژوهش از شیوه نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری استفاده شد. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، نمونه ای با حجم 40 نفر طبق فرمول کوکران انتخاب شد. به منظور سنجش عملکرد دانش آموزان درحل مساله های کلامی ریاضی، در دو مرحله پیش از آموزش و پس از آموزش، از آزمون محقق ساخته حل مساله های کلامی ریاضی استفاده شد. آموزش راهبردهای یادگیری به گروه آزمایشی، با استفاده از روش آموزش شناختی و به شیوه هدایت گام به گام صورت گرفت و گروه گواه از روش مرسوم آموزش استفاده کرد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون t همبسته) استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد میانگین نمرات عملکرد حل مساله های کلامی ریاضی دانش آموزانی که آموزش راهبردهای یادگیری را دریافت کرده اند به طور معنی دار بالاتر از میانگین نمرات عملکرد حل مساله کلامی ریاضی دانش آموزانی است که آموزش راهبردهای یادگیری را دریافت نکرده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده بنظر می رسد آموزش راهبردهای یادگیری به دانش آموزان کم توان ذهنی، سبب افزایش عملکرد آنها در حل مساله های کلامی ریاضی شده است. از سوی دیگر بررسی داده های مرحله پیگیری نشان داد که آموزش راهبردهای یادگیری به دانش آموزان گروه آزمایشی در طول زمان از پایداری و دوام مناسبی برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای یادگیری، عملکرد حل مساله کلامی ریاضی، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • رحیم مرادی*، حسن ملکی، سیروس منصوری صفحات 43-55
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش غنی شده با نقشه مفهومی و روش سنتی بر یادگیری، یادداری و بارشناختی دانش آموزان کم توان ذهنی در درس علوم تجربی انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. از بین تمام دانش آموزان کم توان ذهنی پایه سوم ابتدایی شهر تهران تعداد 30 نفر از آنها از راه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند. برای هر گروه، نخست پیش آزمون یادگیری اجرا، سپس در گروه آزمایش، نخست معلم درس خود را (مباحث انواع مواد، اندازه گیری مواد، آب ها) به طور کامل به دانش آموزان ارایه داد و سپس از نقشه مفهومی به عنوان مکملی برای مفهوم آموزش داده شده استفاده شد. اما معلم در گروه کنترل برای آموزش مفاهیم درس علوم به روش مرسوم خود ادامه داد. در پایان، پس آزمون یادگیری و بارشناختی و پس از سه هفته، آزمون یادداری انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بین یادگیری دانش آموزان گروه آزمایش و کنترل با سطح معناداری تفاوت معناداری وجود دارد (007/0 >P). همچنین بین یادداری آنها با سطح معناداری تفاوت معناداری وجود دارد (004/0 >P). از نظر بارشناختی تحمیل شده بر حافظه دانش آموزان نیز، بارشناختی کمتری بر حافظه دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان گروه کنترل وارد شد (001/0 >P).

    نتیجه گیری

    استفاده از راهبرد آموزشی نقشه مفهومی به عنوان یک مداخله مبتنی بر فراشناخت می تواند باعث افزایش یادگیری و یادداری دانش آموزان کم توان ذهنی و در نتیجه کاهش بارشناختی وارد شده بر حافظه این دانش آموزان شود.

    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، یادگیری، یادداری، بارشناختی، کم توان ذهنی
  • محمد شفیعی، محمد عباسی*، عزت الله قدم پور صفحات 57-68
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل کمال‎گرایی دانش آموزان تیزهوش بر اساس دلبستگی ناایمن، سبک های فرزندپروری و باورهای غیرمنطقی با میانجی‎گری بی‎نظمی هیجانی به انجام رسید.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان مدارس تیزهوشان استان لرستان در سال تحصیلی 1399- 1400 بود. حجم نمونه به صورت در دسترس برابر با 335 نفر انتخاب شد. ابزار پژوهش مشتمل بر پرسشنامه کمال گرایی فراست و همکاران (1990)، باورهای منطقی جونز نسخه ایرانی (1384)، بی نظمی هیجانی گرتز و رومر (2004)، سبک های دلبستگی کولینز و رید (1990) و سبک های اقتدار والدینی بوری (1991) بود. داده ها با استفاده از رویکرد مدل معادله های ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که باورهای غیرمنطقی، دلبستگی ناایمن و سبک فرزندپروری مستبدانه دارای رابطه علی مثبت با کمال‎گرایی منفی بود ولی دو سبک فرزندپروری مقتدرانه و آسان گیر فاقد رابطه معنادار بودند. همچنین، بی نظمی هیجانی دارای نقش معنادار در رابطه باورهای غیرمنطقی، دلبستگی ناایمن و سبک فرزندپروری مستبدانه با کمال گرایی منفی بود.

    نتیجه گیری

    روان شناسان می توانند با تکیه بر مداخله های مبتنی بر تنظیم هیجان، پیشایندهای شکل گیری کمال گرایی را تحت تاثیر قرار دهند و زمینه تعدیل پیامدهای نامطلوب کمال گرایی منفی را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، بی نظمی هیجانی، دلبستگی ناایمن، سبک فرزندپروری، کمال گرایی
  • نعیمه اسمعیلی راد، مجید ضرغام حاجبی*، نادر منیرپور صفحات 69-80
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای خودتنظیمی (شناختی و فراشناختی) و آموزش مهارت های فراشناختی بر جهت گیری اهداف دانش آموزان 9-12 ساله با نارسایی های ویژه در زمینه یادگیری در شهر قم انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری تعداد 150 نفر از دانش آموزان 9 تا 12 ساله نارساخوان ارجاع داده شده به مراکز درمان اختلال های یادگیری وابسته به آموزش و پرورش و مراکز  مشاوره روان شناختی شهر قم در سال تحصیلی 97- 98 بودند و نمونه انتخاب شده به روش غیر تصادفی هدفمند و شامل 45 نفر در دو گروه آزمایشی آموزش راهبردهای خودتنظیمی شناختی و فراشناختی (15 نفر) و آموزش مهارت های فراشناختی (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) بود. گروه های آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی آموزش راهبردهای خودتنظیمی شناختی و فراشناختی و در 8 جلسه 45 دقیقه ای آموزش برنامه دانش و مهارت فراشناختی جاگر (2005) را دریافت کردند. در این پژوهش از پرسشنامه جهت گیری هدف الیوت و مک گریگور (2002) استفاده شد. تحلیل داده های آماری به وسیله آزمون تحلیل کوواریانس با اندازه های مکرر انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، ضمن معناداری اثر هر یک از روش های آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی و آموزش مهارت های فراشناختی در بهبود جهت گیری اهداف پیشرفت و مولفه های آن در مرحله پس آزمون، اثر آموزش ها در مرحله پیگیری نیز باقی مانده است. همچنین در مقایسه روش های آموزشی، در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری آموزش خودتنظیمی (راهبردهای شناختی و فراشناختی) اثربخش تر از آموزش مهارت های فراشناختی بوده است.

    نتیجه گیری

    برای افزایش جهت گیری پیشرفت در دانش آموزان نارسا خوان می توان از آموزش راهبردهای خودتنظیمی شناختی و فراشناختی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نارسایی های ویژه در زمینه یادگیری، آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی، آموزش مهارت های فراشناختی، جهت گیری اهداف
  • سوگند قاسم زاده*، زهرا احمدی صفحات 81-95
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی مداخله‌های مبتنی بر ورزش‌های گروهی هوازی مبتنی بر نظریه یکپارچگی حسی بر مهارت‌های حرکتی درشت و ظریف کودکان با نشانگان داون بود.

    روش

    پژوهش حاضر با طرح پژوهشی نیمه‌آزمایشی به همراه پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل انجام شد. نمونه پژوهش 30 کودک با نشانگان داون در بازه سنی 8 تا 10 سال بودند که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. برای ارزیابی و سنجش از آزمون‌های پوردو پگبورد و آزمون رشد حرکتی لینکلن اوزروتسکی استفاده شد. بعد از اجرای پیش‌آزمون، کودکان گروه آزمایش به مدت 6 هفته و در هر هفته 2 جلسه (12جلسه) تحت مداخله‌های مبتنی بر ورزش‌های هوازی تقویت‌کننده یکپارچگی حسی قرار گرفتند و فعالیت‌های بازی‌گونه مورد‌نظر را آموزش دیده و به کمک درمانگر و والدین تمرین کردند.

    یافته‌ ها

     هر دو گروه با پس‌آزمون سنجیده‌شده و نتایج به‌دست‌آمده به روش آماری تحلیل کوواریانس یک‌متغیره بررسی شدند که پیشرفت معناداری را در هر دو مهارت‌های حرکتی ظریف (p<0/01، F=12/98) و درشت (p<0/01، F=21/71) و همچنین تلفیق این دو مهارت (p<0/01، F=20/9) در گروه آزمایش نشان داد.

    نتیجه‌گیری

     در‌نتیجه می‌توان بیان کرد که استفاده از مداخله‌های مبتنی بر ورزش‌های گروهی هوازی تقویت‌کننده یکپارچگی حسی در قالب بازی‌ها تاثیر مثبت به‌سزایی بر بهبود مهارت‌های حرکتی درشت و ظریف کودکان با نشانگان داون خواهد داشت.

    کلیدواژگان: ورزش های گروهی هوازی، یکپارچگی حسی، مهارت های حرکتی درشت، مهارت های حرکتی ظریف، نشانگان داون
  • ربابه محمدی*، محمداحسان تقی زاده، محمد اورکی صفحات 97-114
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر شن بازی درمانی بر توجه انتخابی کودکان پسر 8-11 ساله با نارسایی ویژه در یادگیری بود.

    روش

    روش پژوهشی در این مطالعه نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری این مطالعه را تمام دانش آموزان پسر با نارسایی ویژه در یادگیری شهرستان پردیس تشکیل می داد. تعداد 20 نفر از آنها به شیوه در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه (کنترل و آزمایش) گمارده شدند. نخست آزمون استروپ برای هر دو گروه اجرا شد (پیش آزمون)، سپس آزمودنی های گروه آزمایش برنامه شن بازی درمانی را در قالب 8 جلسه 45 دقیقه ای و در دو ماه دریافت کردند، درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ی آموزشی دریافت نکردند. پس از مداخله پس آزمون در مورد هر دو گروه آزمایش و گواه اجرا و 2 ماه بعد مرحله پیگیری انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس مختلط در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شن بازی درمانی بر توجه انتخابی آزمودنی ها در گروه آزمایش با اندازه اثر متوسط اثربخش بوده است و در دوره پیگیری نیز این اثر ماندگار بود.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده می توان از شن بازی درمانی برای افزایش توجه انتخابی در کودکان مبتلا به اختلال های یادگیری در مدارس استثنایی و مراکز مشاوره کودکان بهره برد.

    کلیدواژگان: شن بازی درمانی، توجه، توجه انتخابی، نارسایی ویژه در یادگیری
  • زهرا توحیدی منش، نورعلی فرخی*، حسن اسدزاده، پرویز شریفی درآمدی صفحات 115-130
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش ارزشیابی اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر تحلیل رفتار کاربردی بر مهارت های اجتماعی کودکان اوتیسم با عملکرد بالا بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. 24 دانش آموز پسر دچار اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا از بین دانش آموزان استثنایی مدرسه ابتدایی پسرانه ضیافت در محدوده شهریار که در سال تحصیلی 97-1398 مشغول به تحصیل بودند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند، طی 60 جلسه در معرض آموزش تحلیل رفتارکاربردی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مهارت های اجتماعی اوتیسم بلینی استفاده شد.

    یافته ها

     یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس تک متغیره نیز نشان داد که برنامه تحلیل رفتار کاربردی در سطح معناداری 001/0 موجب بهبود مهارت اجتماعی کودکان مبتلا به طیف اوتیسم شده است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش حاضر، این نتیجه به دست آمد که برنامه ABA بر مهارت های اجتماعی کودکان اوتیسم با عملکرد بالا اثربخش بوده است. بنابراین پیشنهاد می شود که معلمان اوتیسم از این برنامه برای این گروه کودکان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتار کاربردی، مهارت های اجتماعی، کودکان طیف اوتیسم
  • رقیه محمدخانی، حیدر علی زارعی* صفحات 131-142
    هدف

    این پژوهش به منظور مقایسه رویکردهای یادگیری و اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان عادی و نابینا دوره متوسطه دوم شهر خوی در سال تحصیلی 1399-1400 انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف بنیادی و از نظر روش، علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری را تمام دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر خوی تشکیل دادند. نمونه شامل 60 دانش آموز (30 نفر دانش آموز نابینا و 30 نفر دانش آموز عادی) بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه رویکردهای یادگیری میلر و همکاران (1999) و آزمون اهمال‏کاری تاکمن (1991) استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها از راه ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب، 912/0 و 847/0 به دست آمد. برای تعیین وضعیت نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف بهره گرفته شد. با توجه به نرمال بودن توزیع داده ها از روش آماری آزمون t و تحلیل واریانس چندمتغیره برای بررسی فرضیه های پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که در رویکردهای یادگیری میزان اهداف عملکردی و ارزش گذاری بیرونی در دانش آموزان عادی بالاتر از دانش آموزان نابینا هستند. همچنین میزان اهداف ابزاری/ آینده و ارزش گذاری درونی در دانش آموزان نابینا بالاتر از دانش آموزان عادی هستند، در مولفه های اهداف یادگیری و ادراک از توانایی تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد که اهمال کاری تحصیلی و مولفه های آن (اهمال‏کاری عمدی، اهمال‏کاری ناشی از خستگی و اهمال‏کاری ناشی از بی برنامگی) در دانش آموزان عادی و نابینا دوره متوسطه دوم تفاوت معناداری ندارند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی دانش آموزان نابینا با توجه به شرایط خاص خود از رویکردهای یادگیری ویژه و مطلوبی استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: رویکردهای یادگیری، اهمال کاری تحصیلی، دانش آموزان نابینا
  • سید مجتبی عقیلی*، آرزو اصغری، میترا نمازی صفحات 143-153
    هدف

    هدف پژوهش اثربخشی موسیقی درمانی بر پرخاشگری و رفتارهای کلیشه ای کودکان اوتیسم 9 تا 11 سال و تاثیر آن بر سلامت روان والدین آنها بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون _ پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تما می کودکان مبتلا به اوتیسم شهر گرگان به تعداد 137 نفر که از این میان 30 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند از مدرسه یارا انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش در 16 جلسه تحت موسیقی درمانی قرار گرفت و گروه گواه تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش عبارت بودند از مقیاس گارز (1994)، پرسشنامه پرخاشگری آشکار و پنهان کودکان (1996) و پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ (1979). برای آزمون فرضیه پژوهش از تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که موسیقی درمانی بر رفتارهای کلیشه ای، پرخاشگری جسمانی، پرخاشگری کلامی، پرخاشگری رابطه ای کودکان مبتلا به اوتیسم و سلامت روان والدینشان اثربخش است (005/0>P).

    نتیجه گیری

    استفاده از موسیقی درمانی می تواند رفتارهای پرخاشگرانه و کیلشه ای کودکان مبتلا به اوتیسم را کاهش دهد و سلامت روان والدینشان را بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، رفتارهای کلیشه ای، پرخاشگری، اوتیسم، سلامت روان
|
  • Pages 7-16
  • Farhad Karimi* Pages 17-42
    Objective

    The present research aimed to investigate the effectiveness of learning strategies training in the mathematics’ word problem-solving performance among mentally-retarded elementary school students.

    Method

    The research population included all the mentally retarded female students studying in the sixth grade of elementary schools located in Tehran in the school year of 2016, out of which a sample of 40 individuals was selected based on Cochran formula and through cluster sampling.  The data gathering tool included the researcher-made mathematics’ problem-solving test. The sample underwent for teen two-hour sessions. The research design was the semi-experimental method with pre-test, post-test, control group and follow-up. Descriptive and inferential statistics (covariance and t-test) were used to analyze the data.

    Results

    Results indicated that the mean of students’ problem-solving performance was significantly higher among the students who underwent the training as to the control group.

    Conclusion

    It can be concluded that learning strategies training has enhanced mathematics performance among the mentally-retarded students. Moreover, this result proved stable over time.

    Keywords: learning strategies training, mathematics’ problem-solving performance, mentally retarded
  • Rahim Moradi*, Hasan Maleki, Siros Mansori Pages 43-55
    Objective

    The main purpose of the current study was to compare the effectiveness of education of using conceptual map and traditional methods on learning, retention and cognitive load of mental retardation students in Experimental science course.

    Method

    has been quasi-experimental with pretest- posttest outline with control group. Statical community of this study includes all third-grade intellectual disable students in Tehran that 30 of them were selected through random sampling were located in two test and control groups. For each group, first, the pretest learning run, then in test group, the teacher presented subjects (issues of materials, measurements of materials, water) to students completely and use conceptual map as a complement for educational concept. But the teacher, in the control group, continued his own conventional methods for teaching concepts in science lesson. At the end, learning & cognitive load posttest and after three weeks, the retention test was run. As well as, to measure the cognitive load on memory, mental method was used (using questionnaires).

    Results

    showed that there is significant difference between student's learning in test and control groups (0/007) and there is significant difference between their retention (0/04).

    Conclusion

    In terms of, cognitive load imposed on student's memory, less cognitive load imposed on students in test group compared to control group (0/001).

    Keywords: CConceptul Map, Learning, Retention, Cognitive Load, Mental Retardation
  • Mohammad Shafiee, Mohammad Abbasi, Ezatollah Ghadampour Pages 57-68
    Objective

    The aim of this study was to develop a model of perfectionism of gifted students based on insecure attachment, parenting styles and irrational beliefs mediated by emotional disorder.

    Method

    This research is purposeful; and It was applied and descriptive in nature. The statistical population included students of gifted schools in Lorestan Province in the academic year 2020-2021. The available sample size was 335 people. The research instruments included Frost et al.'s (1990) Perfectionism Questionnaire, Jones's Logical Beliefs Iranian Edition (2005), Gertz and Roemer’s (2004) Emotional Disorder, Collins and Reid’s Attachment Styles (1990) and Bury’s parental Authority Styles (1991). The data were analyzed using the structural equation model approach.

    Results

    The results showed that irrational beliefs, insecure attachment and authoritarian parenting style had a positive causal relationship with negative perfectionism, but the authoritative and easy parenting styles had no significant relationship with perfectionism. Emotional disorder also played a significant role in the relationship between irrational beliefs, insecure attachment, and authoritarian parenting style with negative perfectionism.

    Conclusion

    Psychologists can rely on emotion regulation interventions to influence the preconditions for the formation of perfectionism and also moderate the adverse consequences of negative perfectionism.

    Keywords: Insecure attachment, emotional dysregulation, irrational beliefs, parenting styles, perfectionism
  • Naiemeh Esmaili Rad, Majid Zargham Hajebi*, Nader Monirpoor Pages 69-80
    Objective

    The purpose of this research was comparing the effectiveness of self-regulatory (cognitive and metacognitive) strategies and metacognitive skills on the objective orientation of 9-12 years old students with specific learning disabilities.

    Method

    The research method was quasi- experimental with pretest post-test and follow-up with control group. The research population included 150 students 9-12 years old with Learning Disabilitie who were referred to the Learning Disabilities clinics in QOM City at the educational term (2019-2020). The sample group was 45 members in two experimental groups and one control group. The experimental groups were taught with regulation strategies in 8 sessions of 90 minutes and meta-cognitive skills by Joger (2000) in 8 sessions of 45 minutes. The questionnaires used were objective orientation, Elliott and MacGregor (2000).

    Result

    The results were analysed by the repeated measurements ANCOVA. The findings showed that the effect of training cognitive and metacognitive strategies on the objective orientation in the two stages of post-test and follow-up was 67.9% and 32.1%, respectively.

    Conclusion

    It is concluded that teaching regulation strategies is more effective than teaching meta-cognitive skills on improvement of the objective orientation in students with LD disabilities.

    Keywords: Specific learning disabilities, Self-regulatory (cognitive, meta-cognitive) strategies, Metacognitive skills, Objectives orientation
  • Sogand Ghasemzadeh*, Zahra Ahmadi Pages 81-95
    Objective

    This study aimed to evaluate the effectiveness group aerobic exercise interventions' based on the sensory integration theory on the gross and fine motor skills of children with Down syndrome.

    Method

    The present study was conducted with a semi-experimental research design with pre-test and post-test with a control group. The study sample consisted of 30 children with Down syndrome in the age range of 8 - 10 years, who were selected by purposive sampling method and randomly divided into experimental and control groups. Purdue Pegboard test and Lincoln Avzrvtsky motor development test were used for evaluation and measurement. After the pre-test, the children in the experimental group underwent aerobic exercise-based interventions for 6 weeks and two sessions per week (12 sessions). Thus they were trained in the desired playful activities and practiced with the help of the therapist and parents.

    Results

    Both groups were measured by post-test, and the results were analyzed by univariate analysis of covariance. (ANCOA) the Results showed significant improvement in both fine (p<0/01، F=12/98) and gross (p<0/01، F=21/71) motor skills as well as the combination of these two skills (p<0/01، F=20/9) in the experimental group.

    Conclusion

    it can be stated that the application of group aerobic exercises based on sensory integration will have a significant positive effect on improving the fine and gross motor skills of children with Down syndrome.

    Keywords: Aerobic group exercises, Sensory integration, Gross motor skills, Fine motor skills, Children with Down syndrome
  • Robabeh Mohammadi, MohammadEhsan Taghizadeh, Mohammad Oraki Pages 97-114
    objective

    This study aimed to investigate the effectiveness of sand -play therapy on the selective attention of told 8-11 years’ students with special learning disabilities.

    Method

    The research method was a pre-test, post-test, and follow-up semi-experiment with a control group. The statistical population included all students with learning disabilities living in Pardis City. Twenty of them were selected using convenient sampling method and randomly divided into two groups (control and experimental). The Continuous Performance Test was performed in both groups (pre-test). Then the experimental group received the treatment program in eight sessions of 45 minutes for two months, while the control group did not receive any training. The post-test was performed on both experimental and control groups. The follow-up was carried out, two months later. The collected data were analyzed using the SPSS 22 by mixed variance analysis.

    Results

    The findings showed that sand -play therapy had a positive impact on the selective attention of children with special learning disabilities, compared to the control group, and its effectiveness sustained during the follow-up period.

    Conclusion

    Sand -play therapy can be used to increase selective attention in students with special learning disabilities in exceptional schools and child counseling centers.

    Keywords: Sand-play therapy, attention, selective attention, learning disorder
  • Zahra Tohidimanesh, Norali Farokhi*, Hassan Asadzadeh, Parviz Sharifi Daramadi Pages 115-130
    Objective

    This study aimed to develop and validate an educational program based on applied behavior analysis and evaluate the program's effectiveness on the social skills of children with a high-performance autism diagnosis.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design, along with a control group. Twenty-four male students with high-functioning autism spectrum disorder were selected from among the special-needs students of Ziafat Boys' Elementary School in Shahriar district during the 2018-2019 academic year via available sampling method. Thane they were randomly assigned into intervention and control groups. The subjects were exposed to applied behavior analysis training during 60 sessions. Bellini's Autism Social Skills Questionnaire was adopted to collect the required data.

    Result

    The findings of the univariate analysis of covariance revealed that the functional behavior analysis program improved the social skills of children with autism spectrum disorder at a significant level of 0.001.

    Conclusion

    Based on the findings the present study, the ABA program is highly effective in improving the social skills of children with autism; so it is recommended that teachers use this program for this group of children.

    Keywords: applied behavior analysis, social skills, children on the autism spectrum
  • Heidar Ali Zarei* Pages 131-142
    Objective

    The purpose of this study was to compare learning approaches and academic procrastination in normal and blind students in Khoy high school students in the academic year 2020-2021.

    Method

    This research is fundamental in terms of purpose and causal-comparative in terms of method. The statistical population consisted of all high school students in Khoy City. The sample consisted of 60 students (30 blind students and, 30 normal students), who were selected by convenience sampling. In order to collect the required data, Miller et al.'s (1999) Learning Approaches Questionnaire and Tuckman's (1991) Procrastination Test were used. The validity of the questionnaires was confirmed by the supervisor, and their reliability was obtained through Cronbach's alpha coefficient of 0.912 and 0.847, respectively. Kolmogorov-Smirnov's test was used to determine the normality of the data. Due to the normality of data distribution, t-test and multivariate analysis of variance(MANOVA) were used to test the research hypotheses.

    Results

    The results of data analysis showed that in learning approaches, the rate of functional goals and external valuation in normal students were higher than in blind students. Also, the rate of instrumental / future goals and internal valuation in blind students are higher than normal students. The components of learning objectives and perception of ability were not significantly different. In addition, academic procrastination and its components (intentional procrastination, procrastination due to fatigue and procrastination due to unplannedness) were not significantly different between two groups of secondary school students.

    Conclusion

    In general, blind students use special and desirable learning approaches according to their specific circumstances.

    Keywords: Learning approaches, Academic Procrastination, Blind students
  • Mojtaba Aghili*, Arezo Asghari, Mitra Namazi Pages 143-153
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of music therapy on aggression and general behaviors of 9 - 11 years old autistic children and its impact on their parents' mental health.

    Method

    The present study was semi-experimental with pre-test design with the control group. The statistical population consisted of all children with autism in Gorgan (No.137). out of them, 30 people were secreted using a targeted sampling method and randomly divided into two groups (15 experimental) and (15 control) The experimental group was subjected to 16 sessions and the control group did not receive any intervention until the end of the research. The research instrument included Garz Scale (1994), Obvious and Hidden Aggression Questionnaire (1996) and Goldberg's Mental Health Questionnaire (1979). Analysis of variance (An oval) was (used to test the hypothesis.

    Results

    The results showed that music therapy was effective on the stereotypical behaviors, physical aggression, and verbal aggression, relational aggression of children with autism and mental health (P<0.005).

    Conclusion

    Using music therapy can reduce aggressive and stereotypical behaviors and kilosy children with autism and improve their parents’ mental health.

    Keywords: Music therapy, Stereotypical behaviors, Aggression, Autism, Mental health